Tanyalah Hati..

Assalamualaikum...
Salam Jumaat (ketika entry ini di tulis)

Sekarang tajuk cerita (forum kalo x silap kat tv3 nih : sayangi ibu) bagaimana kita menyayangi ibu kita?..

Terus teringat mak kat umah Melaka.. alahai mak.. kalau la aku dok dengan mak? Mungkin kah aku boleh jaga mak sebaik mungkin? tadi mak baru phone tanya bila nak balik kg nak amik dia? dia nak duk ngan aku sebulan 2 tapi? aku sendiri xtau mampu ke x jaga mak? bukan apa.. pg pergi sekolah.. balik dah petang.. baru nak nampak muka.. masak mmg x kot kecuali ada bahan masakan dlm peti ais..  Mak marah2 adik tinggalkan diasorg2 kat rumah.. ye la nak p dating x kan nak bawak mak (almaklum lah pengantin baru) tapi aku pon xtau la dah anak 2 nih nak travel p melaka dr penang dgn anak2.. mmg la agak mencabar.. lg2 dgn anak kecik.. mencabar betul..

Apabila dah ada dua orang anak ini.. baru terpikir.. Ya memang mencabar membesarkan anak-anak tanpa suami di sisi.. lebih mencabar apabila tiada income tetap di situ..

Macam-macam kerja mak buat untuk besarkan kami.. Kerja kilang, jahit baju, masak makan lg.. Ingat lagi.. Kalau nak makan KFC, beli set diner plate, kongsi sorang seketul ayam.. tuh pon setahun sekali kot nak rasa mkn pon.. Tapi bila aku punya turn nak jaga mak? Mak sorang pon x mampu? rasa nak balik melaka sekarang aje..

Menatap muka Auni dan adik semasa kecik.. sangat la bahagia.. macam tuh agaknya rasa mak masa membesarkan kami sendirian.. Ya Allah.. Kau limpahkan lah rezeki kepada keluarga aku untuk aku membahagiakan mak.. selagi ada hanyatnya.. 

 ya.. lagu ini untuk mak.. mak, aya sayang mak..

No comments :

Post a Comment

Sponsered

kunjungi kami di laman facebook!

Reply via FB

Author

My photo

Seorang isteri kepada Fazlie Ab Aziz. Ibu kepada tiga orang puteri. Bekerja makan gaji untuk membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga. Mengalu-alukan pengedar baru. mengajak semua umat manusia mengamalkan sunnah. Jom jadikan sunnah satu amalan. Di dalam Sunnah ada kejayaan.