Boikot mcD..

Salam..

Sebenarnya, banyak yg ingin di postkan di sini.. tapi..
semacam tiada tenaga di situ..
takpe lah.. Ku cuba juga jika berkesempatan..

Owh, tadi dalam group OHUB (our healthy unvaccinated babies) ada post tentang video boikot McD ini..
Ya lah, memang dah lama orang sekeliling bagi tahu mmg tak bagus pon makan makanan segera nih terutama mcD lah sebab semuanya makanan frozen termasuklah ayam goreng dia.. berlainan dgn  KFC yg gune ayam fresh kecualo pada masa2 perayaan.. (ini adalah pengetahuan semasa aku menjawat jawatan Asst. Manager di sebuah rest KFC 4 tahun lalu ok) tapi di sini aku tekankan.. KFC juga adalah sebuah restaurant fast food maka jatuh di situ apa juga makanan yg disediakan mereka mmg kurang berhasiat berbanding masakan air tangan kita :) walaupon sebenarnya ku mmg suka mkn ayam kfc nih la kan..isk isk isk

Berbalik kepada video itu, jom kita intai2 apa video sebenar dulu :)

video

Video asal ini mempromote mcD sebagai sebuah institusi yg bagus kononnya membenarkan pekerjanya solat, halal dan sebagainya.. tapi pada aku la.. kalau kita kaji semula bab-bab makanan yg telah diproses ini.. lagi2 makanan yg perlu disediakan dengan kuantiti yg byk.. hmm sukar untuk ku bayangkan status halal makanan itu.. lagi satu, maaf ye mcD aku pernah diberitahu oleh Training officer aku yg mcD byk import makanan dia dr luar terutama dr Singapore.. owh maafkan jika salah fakta sebab fakta ini merujuk kepada 4=5 tahun lepas semasa aku kerja ngan KFC :(

Ini pula video disebaliknya.. Di mana seorang individu yg agak 'nakal' telah mengolah video di atas untuk menunjukkan bahaya mcD sebenarnya bukanlah seperti yg diiklankan di atas.. haha.. aku pernah kerja fast food dan mmg aku akui bahawa video yg pertama tu hanya lakonan semata-mata.. Harus diingatkan di sini.. Ini hanyalah berdasarkan pengalaman kecilku sahaja.. tapi lepas nih mmg sorry ya mcD.. byk lg makanan yg boleh dimakan selain Kau.. haha


p/s= sebenarnya aku slalu je beli ais krim kon mcd ni sbb murah n aku pikir, kesian org2 Islam yg kerja ngan mcD ni nak cr rezeki halal..so konon nk support org Islam la.. tapi bila fikir why not org Islam yg keja mcD tuh kerja tempat lain? ha..skarang pon siap ada tawaran untuk jd usahawan burger tp kuota utk wanita.. apa lg. jom grab la.. maklumat lanjut tentang usahawan tuh boleh pm ok :)

3 comments :

  1. video kedua tu betul ke roeya? mcmm salah je..hihi..ke gane? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh lupe nak explain pepanjang.. actually video asal tuhkan promote mcD (story of Nasir).. so ada la sorg videographer ni.. buat video kedua tu untuk tunjukkan yg sepatutnya kita kena boikot mcD nih.. sbb kan mcD penyumbang kpd ekonomi I**a** :) sebab selain kerja kat mcD, ada je keja yg boleh dpt rezeki halal.. kalau boleh cr yg lebih baik, tinggalkan la semua2 yg beri depa nih duit n keringat kita.. hihi mcm tuh la yg roeya pahamkan..

      Delete
  2. im sorry...tp myb hasil training ko dkt KFC mmg xleh nk compare dgn mcd coz totally sume pandangan ko mengenai penyediaan mknan kt mcd slh... kt sini ko pertahankan kfc coz ko keje sna n ko kutuk mcd based on ko keje kfc..he3 mmg slh ar pndangan tu... so try ko bt research skit tntang mknan yg disediakan oleh mcd skrg compare ko bg penyataan ko yg 4-5 tahun lpas... mengenai boikot mcd yg berkaitan dgn palestin mmg aku sokong tp biler bc point ko based on ko keje dulu mmg kosong jela point ko tu...

    ReplyDelete

Sponsered

kunjungi kami di laman facebook!

Reply via FB

Author

My photo

Seorang isteri kepada Fazlie Ab Aziz. Ibu kepada tiga orang puteri. Bekerja makan gaji untuk membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga. Mengalu-alukan pengedar baru. mengajak semua umat manusia mengamalkan sunnah. Jom jadikan sunnah satu amalan. Di dalam Sunnah ada kejayaan.