kesihatan anak-anak...


Salam..

Sejak 2 menjak nih terajin la sangat nak baca info kesihatan.. Rajin sampai en suami tegur.. "Ai,nak jadi doktor ke?" bukan apa, bila dah leka membaca nih, banyaklah kerja tertangguh.. contohnya : limat baju, sidai baju, kemas2 umah, masak mmg xla.. owh petia ais umah rosak so ada lah alasan skit kurang masak..
Sebenarnya, pada aku la.. even though im not a doctor sekali pon, i perlu tahu tentang ubat-ubatan yang diambil.. Kalo bukan untuk diri sendiri untuk anak2 gak.. Kesian kat depa (anak-anak) yg masih kecil, tak tahu apa2.. bila disuruh makan ubat, telan aje.. nasib baik anak no 1 aku si Auni tuh mmg la penakut makan ubat.. so kurang la skit kena simpton2 dadah dalam ubat-ubatan ni.. Kalau rajin membaca memang banyak info yang boleh dapat.. lagi2 zaman serba canggih yang ada internet nih.. Selain tuh, aku kan cikgu sains? ye ke.. ERT kot? ntah la.. nengok rezeki posting nanti.. tapi aku lebih suka jadi cikgu sains berbanding cikgu ERT.. haha boleh pilih ke?

Sebenarnya, aku masih tidak puas hati lagi bab vaksin nih.. Auni dah 2 tahun 6 bulan.. x pernah miss divaksinkan oleh jururawat kat KK sini.. so aku amat hiba sekiranya ada kesan sampingan akan vaksin itu.. sapa tak sayang anak? Dah la penat, bersengkang mata nak melahirkan seorang anak itu, nengok2 senang2 je org masukkan toksin vaksin dalam badan dia? huh!~ kena baca banyak lagi pasal vaksin nih.. tapi memang la x cukup masa.. kalo la aku ada kekuatan untuk tidur sejam je sehari..alangkah bagusnya..

apa-pa pon, aku terpikir, kenapa mak aku jadi pelupa skang.. ok fine..salah satu sebab dia dah tua.. tapi ade je org tua yg masih boleh berfikir waras contohnya.. n.i.k.a.z.i.z (81 tahun) para pemimpin Malaysia sendiri? kalo aku x silap la..depa nih kebanyakkannya usia dah abis usia pencen tapi masih larat memerintah negara..so ini menunjukkan ingatan mereka masih baik.. kalo aku silap, sila betulkan.. ini hanya pendapat aku sendiri..tolong jangan salah tafsir ok..ini bukan blog politik..sekian!!

oklah, aku ada terbaca post pasal kesihatan nih.. nak paste kat sini sebagai rujukan aku sendiri.. harap empunya post menghalalkan..

sumber : Brenda Yong

2 comments :

  1. salam roeya...=)

    vaksin ek..? hmm my experience.. vaksin made me n my 1st doter kena sawan demam panas..taktahulah kebetulan atau apa..tp mmg lepas suntik berangkai apetah tu..mmg ank sy pun demam je, sawan...sy pun kena masa kecik lepas injek..mak cerita..ada kut sumting dlm tu yg tak kena ngan badan..tp msg2 ada pendpt sendiri..tawakkal bebyk k =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnx fizah for sharing.. actually ramai yang dah bercerita dan sharing some experience sampaikan ada 1 group kat fb berbincang pasal kes2 berkaitan vaksin nih saja dan ahli group tu hampir 5k+++.. sgt banyak perlu dibaca dan skarang mmg saya cuba nak elak daripada jab anak kedua yg skarang pon dah masuk 5 bulan :)

      Delete

Sponsered

kunjungi kami di laman facebook!

Reply via FB

Author

My photo

Seorang isteri kepada Fazlie Ab Aziz. Ibu kepada tiga orang puteri. Bekerja makan gaji untuk membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga. Mengalu-alukan pengedar baru. mengajak semua umat manusia mengamalkan sunnah. Jom jadikan sunnah satu amalan. Di dalam Sunnah ada kejayaan.