Rasa hati Biarlah Rahsia.. betul?

Adik ngan Pn Suriani lect KPD @ERT


Salam.. tiba2 ada mood nak update blog.. banyak kerja sebenarnya tapi bila teringat nak simpan gambar2 kat blog sebagai kenangan dan sementara ada wifi free masa ingatan untuk berbuat demikian harusnya dibuat secepat mungkin.....

nih 27.3.13 time nak p cucuk adik untuk dos 5bulan
berkenaan tajuk ini.. tetiba teringat kat mak kat KG ALAI nun.. di Melaka.. bila dah ada 2 org anak nih.. terus terfikir owh macam ni la rasanya mak aku rasa masa besarkan kami berdua.. tapi aku rasa mak aku lagi susah time tuh sebab ayah aku dah meninggal time mak melahirkan adik aku.. pergh, bayangkan seorang suri rumah membesarkan 2 org anak seorang diri.. ayah aku bukan kerja kerajaan yang meninggalkan pencen untuk mak aku, atau kerja lumayan yang mampu meninggalkan simpanan untuk mak aku membesarkan kami..bayangkan? pergh..besar pengorbanan mak aku bila aku pikir hari ini tapi sampai sekarang aku masih belom mampu balas jasa mak aku..

umairah 5 bulan
auni 2 tahun 6 bulan

dah pandai meniarap

Aku terfikir semua nih sebab rasa skarang ni susahnya la nak membesarkan anak2 dgn ekonomi kami yg serba kekurangan..mana nak bayar duit pengasuh dorg 2 beradik..duit kereta,,duit sewa rumah..bil kad kredit..bil telefon.. dan sbgainya la.. kalau dikira-kira mmg la cukup ngan gaji abg n elaun belajar aku tapi mmg xda saving la.. cukup makan je..

Mcm hari tu adik aku kawen.. tambang balik melaka je hangus dlm 400.. tuh baru kos perjalanan..belanja beli barang hantaran tambahan yg adik aku x perasan aku gune duit aku coklat-rm50, kek-50, cupcake + pavlova-rm70, karpet-rm120, kenduri pg nikah-rm100, makan mlm yg x cukup rm-50,upah jahit baju mak n kami anak beranak-rm100..makan minum dlm perjalanan-rm50 ok mmg dia ada bg budget 300 utk kek hantaran tp aku dah gune 150 utk bayar bil telefon, 150 utk duit tambahan kek tapi aku gune utk topup minyak keta dia rm50 n lg rm100 beli kek utk buah tangan time akikah adik umairah total hampir rm600 +rm400 mau kami belanja hampir rm1000.. tapi ade adik aku peduli?? biarlah rahsia..dia bukan baca blog aku.. nnt sambung lg.. nk tdokn auni jap (1.25pg ni)

untuk org yg x peduli pasal kesusahan kami ni.. aku x kisah la, pada aku slagi boleh berjimat, jimatlah.. kalo dia nak kata aku belanja lebih dari kemampuan, aku doakan dia bahagia je la.. kelmarin kami beli pampers ngan susu auni je telan rm-170 .. tuh belum kira belanja dapur lagi.. skanrang ni duit rm50 tuh boleh beli apa ja? beras 5kg-rm13, minyak 5kg-rm14.70, susu manis 6tin-rm15, total ni je dah rm42.70 tau..huh kalo kira lg semua mau nak cukup? sudah la.. kata rahsia buat apa tulis semua ni ye tak.. aku cume tulis hint2 penting je.. sebagai kenangan manis akan datang. kalo auni dan umairah dah besar n boleh baca blog mama or terjumpa blog mama ni.. bacalah ngan hati terbuka ye anak2..
kiri - umairah 1 bulan, kanan - umairah 5 bulan

No comments :

Post a Comment

Sponsered

kunjungi kami di laman facebook!

Reply via FB

Author

My photo

Seorang isteri kepada Fazlie Ab Aziz. Ibu kepada tiga orang puteri. Bekerja makan gaji untuk membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga. Mengalu-alukan pengedar baru. mengajak semua umat manusia mengamalkan sunnah. Jom jadikan sunnah satu amalan. Di dalam Sunnah ada kejayaan.