Projek memasak : Durian Crepe

Assalamualaikum dan selamat malam.. (mlm kot skang ni)
durian crepe kaler hijau sebab x jumpe pewarna kuning masa ni :)

Lama rasanya x update blog.. mungkin sebab sibuk sambung blajar, terkejar2 dengan tarikh antar asgment yg tak pernah kurang banyaknya.. hujung minggu sibuk balik rumah di penang.. bersalin dalam tempoh belajar.. owh.. sangat lah sibuk saya orgnya..

Hari ini nak cuba mula menulis semula blog yang bersawang ini.. Nak mula dengan resepi durian crepe dulu..
Alkisahnya kawan suami bagi durian crepe buatan dia.. bila makan.. um sedap jugak air tangan dia.. so terinspirasi la untuk cuba buat.. bila google cari resipi.. maca2 jenis resepi ada.. yg gune sampai 5 tepung pon ada.. nak mencari 5 tepung tuh yg x tahan.. hehe tp sebab nak makan byk punya pasal belajar mcm mana buat durian crepe itu, cuba jugaklah.. jom jenguk resepi yang berjaya aku google..




Resepi DURIAN CREPE
oleh : lupa (sorry pd penulis) 

Bahan2 ini perlu di ayak
·         15gm tepung hongkong- x jumpa pon tepung nih?
·         25 gm tepung jagung
·         13gm tepung ubi kentang - x jumpe juga tepung ni
·         13gm tepung ubi kayu
·         8 gm tepung kastard
·         20 gm gula aicing
·         1/8 teh garam

·         15 gm butter cair/ minyak biasa/jagung
·         250 ml air
·         1 sudu essen vanilla
·         6 biji telor gred A
·         pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan

Cara-cara :
Filling : - 
·         200ml fresh milk + 100 ml fresh cream - Double boil bahan ini hingga panas..masukkan 25gm tpg kastard, 50 gm gula castor, 2 biji kuning telur, dan 25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman - yg ni utk kastard ye
·         200gm fresh cream yg dipukul hingga bertanduk. simpan dalam peti ais (optional)


·         Kulit :-  masukkan kesemua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
·         tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis.tak perlu terbalikkan....bila dah siap..letak cream filling dan isi durian..lepas tuh balut mcm bantal..


Hasilnya... 


yang nih berjaya buat kaler maler tp yg pink tuh gune syrup rose je tuh yg pelik skit warna dia

Alhamdulillah la.. rasanya mungkin x sesedap org yg buat jual durian crepe nih sbb aku pon x pernah rasa yang org jual.. x bagi org len rasa pon sebab malu risau org lain punya feedback.. haha last2 melantak sorang-sorang.. pernah.. makan sampai pengsan la..

rasa mcm dah tulis panjang berjela je.. esok nak update lain pulak.. nih pon curik masa anak2 tgh tdo dan en suami kerja malam.. hehe walaupon aku bakal jadi cikgu ERT (kalo posting ada kekosongan ERT) tapi aku masih belum confident untuk ajar subjek itu.. argghhh kenapa aku?? mesti ada hikmah disebalik yang tersurat dan tersirat.....banyak sebenarnya nak bercerita di sini tapi kekangan masa untuk menaip.. haha alasan la sangatkan.. :)

ok la sekian.. sila komen kalo rajin..


No comments :

Post a Comment

Sponsered

kunjungi kami di laman facebook!

Reply via FB

Author

My photo

Seorang isteri kepada Fazlie Ab Aziz. Ibu kepada tiga orang puteri. Bekerja makan gaji untuk membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga. Mengalu-alukan pengedar baru. mengajak semua umat manusia mengamalkan sunnah. Jom jadikan sunnah satu amalan. Di dalam Sunnah ada kejayaan.