Pertunangan Adikku.. Siti Amina :)

a

26.8.2012 adalah tarikh keramat untuk adik aku.. yang akhirnya bergelar tunangan orang...
siapa tunang dia? aku hanya tahy nama.. pasal keluarga dia? urms.. x rasa nak amik tahu sebab x berapa berkenan.. maybe adikku pon xde pilihan yang lain so terima je mamat nih jadi bakal suami..

Bukan x suka sebab apa.. dia nih mcm x cukup amanah dan bertanggungjawab je.. macam budak-budak pon ada.. ada ke patut dah tahu nak dtg bertunang umah orang.. tanak potong rambut?? bagus ke lelaki rambut panjang nie? Dah tahu nak jadikan anak orang isteri, cuba la berubah sikit.. dari segi penampilan dah out.. inikan pula perangai.. berlagak aje lebih..

Pasal hntaran yg buat aku sakit hati.. Kata dalam bank dah simpan puluh-puluh ribu.. pastu siap nak bawak duit belanja hantaran lagi.. Nih, ada ke patut nak minta tawar-tawar depan saudara mara?? dah janji nak bg 1*k, separuh mestilah *k.. ni nak bg 4k je dolu.. ala bukan adik aku xde duit, kitorang nak nengok dia nih jenis macam mana.. kalo siap canang dalam bank dah ada 50k++ apa la sangat ngan *k yg nak bg kat adik aku tuh? nih nak tawar*k je konon-konon dulu aku pon *k je.. bongok! aku dolu 4 tahun lepas tau.. kalo 8k tuh duk dalam bank skang pon dah jadi 1*k apa.. nak compare ngan zaman dolu.. dolu pon kalo hantaran aku*k, mas kawen dah 1k.. kira *k gak la.. hmm..

Pastuh nak bagi hantaran banyak2 konon.. yang nak membalasnya kami nih.. tuh xpe la, cakap aje lebih, tapi ngok hantaran yang diberi.. mendukacitakan.. cakap x serupa bikin.. geram pon ada.. aku x la harapkan hantaran mahal-mahal tapi bagilah sesuatu yang boleh dikongsi bersama keluarga.. ini? hmm.. malas la nak komen banyak-banyak.. kalo dia kata keluarga kitorang nih berkira, keluarga dorang tuh lagi la.. kami nih bertiga aje.. mak x kerja, aku pon student lagi.. memang adik kawin gune duit dia sendiri, masih boleh buat majlis bertunang secara sederhana yg memuaskan hati tetamu tapi balasan dari pihak lelaki? awal-awal dah menunjuk betapa kedekutnya diorang..aish..

Satu je aku puji, family mak busu sangat sporting.. kalo xde diorang habislah.. aku dah la terboyot-boyot, mana nak urus majlis, nak urus rumah.. nasib bek ada orang sponsor voucher make-up dr stage (RM80-free) dan family mak busu la yang bersusah payah susun meja, kemas meja, basuh pinggan dan x lupa gak jadi juru kamera.. sangat hargainya..hantaran pon last minute punya pon aku rasa sangat menarik gubahannya berbanding pihak lelaki la.. alahai, aku walaupon x suka tunang dia nih, susah payah gak la masak cheese tart, apam polkadot, puding kastard, kek batik la untuk majlis tuh dan hantaran.. masih nak jaga air muka adik.. tuh pon x bersyukur.. masih nak mengata aku lagi (dia x tahu kot aku yg buat)

Semalam baru aku berpeluang jumpa mak n ayah si Hakim tuh.. mesti sibuk nak jumpe aku sebab keleseran msg aku x suka keluarga dia nak tawar menawar.. alah, aku x msg mcm tuh, mesti dia tuh keras kepala duk dengar ckp mak dia aje.. belum apa-apa dah pandai nak control sana sini.. kata gaji byk sampai bleh save 1k sebulan.. xkan kamera rm400 pon nak pinjam adik aku kot?? bil tepon pon tiap-tiap bulan kena bar.. mcm aku lak yg dah beranak pinak ni.. nak kata ada kereta, xde.. moto pon pakai motor ayah.. mkn kat tempat kerja dah free.. rokok pon x hisap!!~ punya la dah save banyak tapi xtau duit ke mana.. ckp besar je pandai..

p/s = nasib baik aku x duk Melaka, kalau x jangan harap aku nak berlembut hati ngan ko ye Hakim!!~



No comments :

Post a Comment

Sponsered

kunjungi kami di laman facebook!

Reply via FB

Author

My photo

Seorang isteri kepada Fazlie Ab Aziz. Ibu kepada tiga orang puteri. Bekerja makan gaji untuk membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga. Mengalu-alukan pengedar baru. mengajak semua umat manusia mengamalkan sunnah. Jom jadikan sunnah satu amalan. Di dalam Sunnah ada kejayaan.