Kuih Tepung Pelita versi daun pandan

Salam Ramadhan semua..
Setelah hari ke-15.. akhirnya berjaya buat kuih tepung pelita guna daun pandam.. Yeay.. resipi bleh rujuk sini.. 
kuih tepung pelita dalam kelonsong daun pandan
Oleh kerana terlanjur dah ada kat Kg (Melaka), aku pon merajinkan diri untuk buat lagi kuih tepung pelita.. kali nih gune resipi dari sini 100% :) yang first batch ritu rasa macam santan terlebih..rasa sgt lemak bahagian putih dia so kali nih aku kurangkan santan dan lebihkan air supaya kurang lemak sangat. Nak review rasa dia skang x boleh la sebab x berbuka lagi. 

Kali nih satu bancuhan boleh dapat dalam 30-33 biji kuih tepung pelita. Kalau ritu guna container plastic tuh hanya dapat 14 biji aje.. Modal nak buat kuih nih kalau kat kg ni hanya secawan tepung beras yang rasanya tak sampai pon rm0.50, secawan santan pekat dalam rm1, secawan gula pasir rm0.50 dan bahan-bahan lain adalah percuma seperti daun pandan. Jadinya total kos hanyalah rm2 untuk menghasilkan 33 biji kuih tepung pelita. Kalo compare orang yang jual kat pasar Ramadhan, sebiji=rm0.40, untuk satu adunan boleh dapat 33biji. Makanya orang yg jual kat pasar tuh boleh untung 33xrm0.40=rm13.20-kos(rm2)=rm11.20 untuk setiap 33 biji yg terjual. Bayangkan kalo jual sehari 1000biji tepung pelita ja? pergh..banyak untung tu owh..mcm nih aku nak wat bisnes kuih la sem depan..haha masak sedap2 mesti org beli lagi kan..

haha..nak compare kuih tepung pelita pasar Ramadhan ngan buatan sendiri yg comot2 itu :)
tepung pelita versi sendiri (bawah) dan tunjuk (atas) :)


Jom beli souvenir kat sini.. jenguk2 la yerr..

1 comment :

Sponsered

kunjungi kami di laman facebook!

Reply via FB

Author

My photo

Seorang isteri kepada Fazlie Ab Aziz. Ibu kepada tiga orang puteri. Bekerja makan gaji untuk membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga. Mengalu-alukan pengedar baru. mengajak semua umat manusia mengamalkan sunnah. Jom jadikan sunnah satu amalan. Di dalam Sunnah ada kejayaan.