Persedian untuk menyusu adik Auni

Setakat bulan Julai-2012 ni.. apa yang aku dah siapkan untuk adik Auni.. Ini baru persiapan menyusu tau.. belum bab baju, mandian, tilam and so on...

Ok la.. berbalik pada persiapan menyusu..
Sebenarnya, masa nak bersalin Auni dolu pon ada wat persiapan sikit-sikit.. tapi ada je brg yg xleh gune lg dan ada yg masih boleh gune semua..

Contoh barang yang boleh gune semula ofcourse la pump susu (Spectra 3) tapi pump ni aku beli double pumping dolu.. ntah mana la aku tinggal or hilangkan lg sebelah shield.. maybe kena beli lg nanti.. da selamat hantar service pon pump nih.. harga service + kos penghantaran = rm54. Bg org yg berduit.. mungkin rasa x mahal.. tapi bg aku yg kena berjimat cermat nih.. rm54 pon rasa berharga.. tapi xpe..demi memudahkan aku mengepam susu nanti.. (long term) aku korbankan gak duit tu..


Lagi yang boleh gune semua, 1 pek lampin kain yg masih dalam plastik (10 pcs) dan beberapa keping plastik utk isi ebm masih bleh digunakan.. baju Auni doulu masih blom dibelek2 lagi.. rasa ada separuh je yg bleh gune sbb kalo dpt adik lelaki, mmg kena beli baju leh.. tp ngok budget gak nnt.. lagi tilam, bantal segala masih bleh gune, katil bayi, kelambu.. semua tuh gune sat aje.. stakat nih dah mula kumpul skit2 barang mana yg bleh gune.. mana yg leh gune mana yg xleh dah.. Nasib baik cuti 2 bln.. bleh la wat benda semua ni.. esok lusa bila da start belajar xtahu la..

dah panjnag merapu.. x sentuh lg barang apa yg aku siapkn utk adik auni untuk penyusuan kali nih.. ok la nih list yg aku beli skit2.. pada aku sikit la sbb kekangan kewangan.. kami kena berjimat cermat disamping cari yg murah2 je, hukhuk..
  1. botol simpan susu Ebm = 20pcs (bumble bee) = rm60
  2. cooler beg = 1pc (jingle jungle) = rm24.57 
  3. spectra membrane = 2pc = rm16.20
  4. pump manual Avent = 1 pc = rm150
total semua perbelanjaan untuk bulan ni aje = rm250.77 + kos pos rm14 + kos service rm54 = rm318.77

mungkin bg sesetangah org jumlah tuh x banyak, tapi pada aku yg tgh berkira2 ngan nk byr wet kreta, wet bil tepon, wet bil2 segala.. amaun tuh agak besar la.. ngan elaun belajar hanya rm1300 sbln.. tp xpe, utk org yg x faham.. biar la dia berfikir apa yg dia suka.. pada aku, kalo x mampo, buat la setakat mana yg mampu.. janji azam nak menyusukan anak tercapai..

Pasni kalo ada duit lebih nak beli botol susu 5biji (tommee tippee) = rm104.60 (mahal kot bg aku tp bila fikir mmg nk pakai sampai 2 tahun botol nih) xpe la,  sarung  tilam = rm30 (kalo xdpt buat sendiri, beli yg siap aje) , bantal menyusu yg macam bulan sabit tuh = rm49.90 (harap2 ada lg murah kalo dpt p jahit kat umah mak) , set bersalin amway = rm260 (yg nih ada offer) ingat nak gune NR tapi macam mahal.. maybe beli minyak NR je kot utk sapu2.. dolu time Auni xgune pon apa2 set.. (xpe la sbb mmg duk uma mak 2-3 bulan sbb xkerja) tapi isau kot2 kalo ni kena berpantang sendiri sbb cuti bersalin hanyalah 2 minggu.. so kena la berkorban duit skit..

rasanya panjang sgt dah kot n3 kali nih.. saje la kot2 nnt aku nk buat rujukan, aku ade tempat nk ngok semula.. blog nih bukan utk diterjah2 or bg info apa2.. utk kepuasan sendiri je..
ok mase tgh taip n3 nih.. auni buat kerja sket.. so nk letak gamabr apakah kerja yg dia buatkan.. hehe


p/s = nnt la upload.. line lembab..

4 comments :

  1. Thanx sbb jenguk blog sy. Nak share info psl komen Siti Rohaya psl pengurusan susu ebm tu.
    Betul klu susu simpan dalam botol ia kan meninggalkkan lapisan lemak kat botol. Tp klu guna plstik kita boleh tenyeh2 plastik tu supaya lemaknya boleh tanggal.
    Klu botol susah and even guna sudu pn xbleh keluarkan. Tu yang suka guna plstik. Rugi rsa lemak tetinggal dlm botol. Slamat bersiap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx lynd.. suka bace blog awk.. sgt menarik :)

      Delete
  2. nk post Auni pi mana tue?? huhuhu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pos Auni balik Melaka.. jima sket.. timbang berat :p

      Delete

Sponsered

kunjungi kami di laman facebook!

Reply via FB

Author

My photo

Seorang isteri kepada Fazlie Ab Aziz. Ibu kepada tiga orang puteri. Bekerja makan gaji untuk membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga. Mengalu-alukan pengedar baru. mengajak semua umat manusia mengamalkan sunnah. Jom jadikan sunnah satu amalan. Di dalam Sunnah ada kejayaan.