menu berbuka puasa hari ke-3 2012

Syukur atas segala nikmatnya..
Aku rasa.. rasa la.. hormon mengandung kali nih ada lainnnya.. minat nak mencuba sesuatu yg baru laju aje.. banyak aku rasa benda baru aku cuba tahun nih.. contohnya mula menjinak-jinakkan diri berblog, mula nak cuba-cuba menyusun atur rumah even umah sewa je pon, mula rajin nak cuba masak kuih muih dan macam-macam lg la..

Ok la.. hari ni hormon mengandung aku telah meransang aku untuk buat kuih berbuka puasa.. aha amat ajaib bagi aku yg mmg kaki tangan kayu dlm bab2 buat kuih nih.. pada aku bek p beli aje senang.. haha lagi pon makan kuih mana kenyang.. tapi disebabkan hormon malas untuk berjalan ke pasar Ramadhan yg sesak ngan org tuh.. aku pon amik jalan alternatif ngan buat sendiri kuih tu, kuih apa? jeng jeng jeng...

Tekak ni terasa nak makan kuih samosa tapi kerajinan nk lipat samosa tiada so buatlah karipap kentang berinti ayam dan satu jenis kuih lagi ialah kuih lopes.. sebenarnya nak makan kuih seri muka tapi sebab ngok byk sgt nak kena guna santan untuk kuih seri muka itu.. hehe..

setelah ku google resipi karipap ayam tuh.. mula la proses membuatnya.. tapi nih try and error je.. nasib baik menjadi.. tara..
karipap goreng.. sempat bekalkn utk cik abg 4 biji je


oleh kerana ini percubaan pertama, mmg sgt lembab la membuatnya.. nak dekat sejam gak la nak memprosesnya,, huhu tapi bila da rasa.. alhamdulillah.. aku leh makan sampai 4 biji sorg.. kira sedap la kat tekak aku.. tekak org len xtahu la.. hehe..

ok.. kuih kedua adalah kuih lopes.. kuih ni pon percubaan pertama gak.. ngok dlm buku resipi je pon.. oleh kerana umah aku xda daun pisang or daun pandan segala.. guna aje pewarna yg ada jual kat kedai dan perasa pandan tidak dilupakan.. thanx to en suami tolong masak air gulanya.. hihi..
kuih lopes yg telah dibentuk bintang

setelah disalut dengan kelapa..
Hihi.. pelikkan.. mana ada org buat kuih lopes bentuk bintang.. xpe.. aku buat.. baru nampak original dr air tangan aku kan.. hehe.. esok lusa xtau nak masak apa lg.. syukur la ada masa nak masak semua nih.. rasanya kalo kerja, xdan kot nak masak bagai.. almaklumla aku ni beginner.. rasanya kalo duk umah ngan mak.. bleh order je kot.. mak bleh tolong buat.. tapi bila dah duk sendiri.. kena pandai2 la nak hidup.. atleast bleh belajar berdikarikan.. syukur.. dalam kesempitan ada rahmatnya :)

Auni pon suka gak makan kuih lopez nih.. tapi yg x salut ngan kelapa la.. dia panggil nasi sebab aku kukus dalam loyang dulu baru adjust bentuk bintang.. rini je dia bleh makan 3 biji lopes nih.. kira sedap kot kat tekak dia.. tekak aku? sedap gak la.. tapi aku rasa mcm lembik skit.. maybe terlebih air ke terlebih kukus.. ntah la..

Kebetulan, berbuka umah mak sedara suami pon dia buat lopes.. alamak.. malu la nak compare ngan lopes dia.. haha.. mmg agak berbeza la.. dia ckp len kali aku kena kukus skali lg lepas aku bentuk jd bintang untk buat lopes tuh keras.. maybe la.. ok la.. puas hati ngan menu hari ini.. semalam buat makaroni grg.. xdan nk snap gambar.. mmg sdp gak :) en suami pon kata A.. so mmg sdp la kot tp tekak aku nk gak suh buh kicap.. ada ka? tp mmg sdp buh kicap pon.. hihi.. hari pertama berbuka buat bihun singgapore jek.. tuh pon xdan tangkap gambar :p.. len kalo ada masa leh buat n3 berbuka lg.. :)

No comments :

Post a Comment

Sponsered

kunjungi kami di laman facebook!

Reply via FB

Author

My photo

Seorang isteri kepada Fazlie Ab Aziz. Ibu kepada tiga orang puteri. Bekerja makan gaji untuk membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga. Mengalu-alukan pengedar baru. mengajak semua umat manusia mengamalkan sunnah. Jom jadikan sunnah satu amalan. Di dalam Sunnah ada kejayaan.